Ministerraad

Agenda Ministerraad 22 februari

16.00 – 17.15 uur
Zoom: Ministerraad | Ministerie van de Toekomst

 • 16.00 uur Welkom! Nieuwe in de groep, dan praten we je hier even bij! 
  • Alle nieuwe ministers eerst even bijpraten

  16.10 uur Mededelingen

  16.15 Start vergadering – update plekberaden

  16.35 Nader te bepalen onderwerp

  16.45 Nader te bepalen onderwerp

  17.05 Rondvraag & Volgende Ministerraad 

  • Punten voor de volgende vergadering
  • Volgende vergadering: 29 juni 

  17.15 Afsluiting 

Aanmelden en punten aandragen voor deze meeting kan bij Klaas Sietse Spoelstra via de mail.

Eerste fysieke ministerraad in Amersfoort

Wil je meepraten en doen in het Ministerie van de Toekomst meld je dan aan voor de maandelijkse Ministerraad.

Elke maand komen we samen om te brainstormen, plannen te maken, elkaars hulp in te schakelen en elkaar te inspireren. Meestal is dit online maar deze keer dus fysiek. Deze Ministerraad staat gepland op:
26 oktober
15.00-17.00 uur (uitloop met toekomstborrel)
Amersfoort, locatie Seats to Meet (Stationsplein 49)

Aanmelden is noodzakelijk en kan bij Alies Hoitsma via a.hoitsma@provinciegroningen.nl

Week voor toekomstige generaties

Hoe maken we wensen, dromen en idealen voor onze wereld tastbaar, zichtbaar en voelbaar? Dat doen wij door op plekken, in buurten, wijken en dorpen samenkomsten te organiseren. 

In Plekberaden voor de Toekomst onderzoeken we samen wat er nodig is om tegemoet te komen in de belangen en het welzijn van toekomstige generaties. Zodat we de belangen en het welzijn van de toekomst deel kunnen maken van ons huidige leven. 

Samen besluiten wij over tastbare veranderingen waardoor de plek waar we wonen ook voor toekomstige generaties mooi, veilig en gezond kan zijn. Voor de mooist mogelijke toekomst.

Wat is het Plekberaad voor de toekomst?

Het Plekberaad voor de Toekomst brengt de mensen van waar jij woont, leeft en werkt samen, om te besluiten hoe de leefomgeving ook voor toekomstige generaties de mooist mogelijke plek wordt om te leven. We geven samen een stem aan de belangen en het welzijn van de generaties na ons. Hoe ziet het Plekberaad voor de Toekomst er uit?

 • We kiezen een inspirerende plek, buiten of binnen.
 • We nodigen tussen 30-50 deelnemers uit, die heel verschillend zijn wat betreft werk, cultuur, achtergrond. Zij representeren de toekomstige generaties van de plek in jouw gemeente.
 • In ongeveer drie uur gaan we samen aan de slag. Aan de hand van enkele heldere stappen ontdekken we een gedeeld ideaal, grond voor uitvoering en vertalen we dat ideaal in concrete acties die we nu willen ondernemen.
 • De uitkomsten leggen we voor aan de gemeenteraad die daadwerkelijk stemt over ons voorstel.
 • Op basis van de informatie en ervaringen gaan we verder met een volgend Plekberaad voor de Toekomst, zodat de gemeente kan wennen aan mooie en doordachte toekomstplannen van burgers.

Plekberaad Leiden 2022

Het Plekberaad is een bijzondere bijeenkomst waarbij we met jonge Leidenaren, beleidsmakers en pioniers voor een betere wereld samenkomen. In deze vorm van nieuwe democratie ontdekken we hoe de stad er over 3 generaties, in 2060, uitziet.

Samen kijken we naar de toekomst van deze mooie stad.

Is Leiden jouw plek? Meld je dan nu aan om mee te doen met het Plekberaad. Deze editie focussen we op ‘Samen – Wonen – Leven’. Om te garanderen dat er zo veel mogelijk perspectieven mee worden genomen selecteert de organisatie een zo divers mogelijke groep uit de aanmeldingen.

De deelnemers maken een gezamenlijk toekomstbeeld en brengen de uitdagingen voor Leiden in kaart. Daarna gaan we kijken hoe deze kunnen worden omgezet in tastbare oplossingen. De bijeenkomst is de aftrap van de Nationale Week van de Toekomstige Generaties.

Benieuwd wat je kunt verwachten tijdens het Plekberaad? Bekijk hier het verslag van de vorige editiedie van 30 juni 2022 in de Burcht. De bijeenkomst is onderdeel van de Leiden2022 programmalijn New European Bauhaus: een toekomstgericht programma over duurzaamheid en inclusiviteit. Het programma is partner van een internationale beweging binnen de Green Deal van de EU en haalt inspiratie uit de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Uitkomsten zullen zowel lokaal als landelijk worden gedeeld. Lokaal hoopt de organisatie inhoudelijk bij te dragen aan de dialoog over de toekomst en de rol die kunst en wetenschap hierin kunnen vervullen. Nationaal wordt er, in samenwerking met het “Ministerie van de Toekomst” netwerk, gewerkt aan een schaalbaar en herhaalbaar model voor inwoner-gedreven en plaatsgebonden langetermijn-beleid.

Thema-beraad over ‘rechten van de natuur’

Een avond waarbij Klaas Sietse Spoelstra de dialoog leidt over hoe we rechten van de natuur verder kunnen vormgeven in Nederland. Met twee bijzondere gasten:

Arita Baaijens, schrijfster De ‘natuur is onlosmakend verbonden met taal en cultuur’. Over paradijsvogels in Papoea Nieuw Guinea, de grutto in het Nederlandse landschap en bio-culturele rechten.

Jessica den Outer, expert rechten van de natuur. Over ‘Manifest voor de rechten van de natuur in Nederland’. Het Bosk inspireert, omdat het wandelt door de stad, zijn eigen keuzes maakt als ware het een mens. Waarom heeft andere dan menselijke natuur geen rechten? En hoe zit dat gekoppeld aan rechten van toekomstige generaties? Hoe kan Nederland het voorbeeld van andere landen volgen die wel al Rechten voor de Natuur hebben?

TIJD: 19.30 – 21.00 uur
LOCATIE Café Thús, Wilhelminaplein 92, Leeuwarden
TOEGANG gratis
AANMELDEN (noodzakelijk) via info@bosk.frl

Het plekberaad is onderdeel van een groter programma van BOSK over de rechten van de natuur. Op 6 juli vertoont Slieker de film ‘Under the Tree’ en op 23 juli vindt er in Rechtbank Noord Nederland in Leeuwarden een rechtzaak plaats over het lot van een boom. Meer informatie vind je hier: Bosk Flyer rechten van de natuur.

Film: Silence of the Tides – onderdeel Waddenmars

Op zaterdag 25 juni om 21.00 uur draait de film Silence of the Tides in Theaterkerk Nes als onderdeel van de Waddenmars, een initiatief van Programma naar een Rijke Waddenzee. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar, let op er zijn een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar. Voorafgaand aan de film zal er een gesprek plaatsvinden met de regisseur van de film: Pieter Rim de Kroon onder begeleiding van Heleentje Swart. Silence of the Tides is een intens cinematografisch portret waarin de continue ‘ademhaling’ van het Waddengebied centraal staat.

Trailer:

Een ticket kost 10 euro en is inclusief 1 consumptie.  Koop ticket

Over de film

Silence of the Tides is een film die in- en uitademt met de getijden van het internationale werelderfgoed, eén van de grootste aaneengesloten wetlands ter wereld, terwijl het de breekbare relatie tussen mens en natuur verkent.

Een hypnotiserende blik op de cycli en contrasten van de seizoenen: leven en dood, storm en stilte, de massa en het individu. Een poëtische overpeinzing zonder voice-overs of interviews tegen een overweldigend decor van lucht, water, wolken, wind, mist en voortdurend veranderend licht. 

De Waddenmars

Op 24, 25 en 26 juni 2022 organiseert Programma naar een Rijke Waddenzee de Waddenmars, een mars voor jong volwassenen die zich verantwoordelijk voelen voor de toekomst van de Wadden. Hiermee willen ze jongeren een stem geven in beleid en vragen ze hen om een toekomstvisie voor het Waddengebied te maken. Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) ontwikkelde hiervoor in samenwerking met ArcadiaMinisterie van de Toekomst en de Waddenacademie een meerdaags programma. De film in Theaterkerk Nes is hier onderdeel van. Evenals een aantal andere onderdelen van de mars is de film open voor publiek en tevens onderdeel van Dag van het Wad. 

Koop tickets 

Inspiratiedag en Werkconferentie Toekomstdenken

Het is hoog tijd om elkaar te ontmoeten en aan de slag te gaan met tastbare manieren om de ruimte voor de lange termijn te vergroten.

We organiseren daarom een Werkconferentie voor toekomstdenken, verbeeldingskracht en verandervermogen in jouw omgeving.

 • Hoe krijgt het belang van kinderen en toekomstige generaties een plek in onze gemeente, wijk, school of organisatie?
 • Hoe gaan we een Plekberaad organiseren in onze gemeente?
 • Hoe kan het vak Toekomstkunde een plek krijgen in het volle schoolprogramma?

Omdat we verspreid zijn door het land en iedereen een volle agenda heeft worden er twee bijeenkomsten georganiseerd:

10 juni Stadsbauhaus Leiden
17 juni Stationskwartier Leeuwarden

Lees hier meer over het programma en geef je op

Met presentaties en verdiepingssessies van o.a.:
Tessa Cramer: Toekomstdenken in de praktijk (alleen 10 juni)
Bert Blase: (voormalig burgemeester Heerhugowaard): Experimenten met burgerparticipatie.
Merlijn Twaalfhoven (The Turn Club): Hoe doorbreken we een spiraal van polarisatie?
Anne Graswinckel (Arcadia): Een Verdwaalatlas als gids voor jonge mensen door een onzekere wereld.
Heleentje Swart (Spark the Movement) Wat is groene pedagogiek, en hoe maken we toekomstgericht onderwijs? (alleen 17 juni)
Miranda Willems (coördinator Plekberaad voor de toekomst): Een plek voor toekomstige generaties in de gemeenteraad
Jan van de Venis (waarnemend ombudspersoon toekomstige generaties): Hoe dekoloniseren we de toekomst? (alleen op 10 juni)

Geef je op:
10 juni in Leiden.
17 juni in Leeuwarden. 

Kosten: De hele dag inclusief vega lunch: €65,-
Alleen een dagdeel €25,-
Laat ons weten als de prijs een bezwaar is.

Dit project is een samenwerking van Lab Toekomstige Generaties, The Turn Club, Ministerie van de Toekomst, Leiden 2022, Seneca Burgerschap, Meander College, Spark the Movement, Arcadia en Keunstwurk.

Lees hier meer over het programma en geef je op

Inspiratiedag en Werkconferentie Toekomstdenken

Het is hoog tijd om elkaar te ontmoeten en aan de slag te gaan met tastbare manieren om de ruimte voor de lange termijn te vergroten.

We organiseren daarom een Werkconferentie voor toekomstdenken, verbeeldingskracht en verandervermogen in jouw omgeving.

 • Hoe krijgt het belang van kinderen en toekomstige generaties een plek in onze gemeente, wijk, school of organisatie?
 • Hoe gaan we een Plekberaad organiseren in onze gemeente?
 • Hoe kan het vak Toekomstkunde een plek krijgen in het volle schoolprogramma?

Omdat we verspreid zijn door het land en iedereen een volle agenda heeft worden er twee bijeenkomsten georganiseerd:

10 juni Stadsbauhaus Leiden
17 juni Stationskwartier Leeuwarden

Lees hier meer over het programma en geef je op

Met presentaties en verdiepingssessies van o.a.:
Tessa Cramer: Toekomstdenken in de praktijk (alleen 10 juni)
Bert Blase: (voormalig burgemeester Heerhugowaard): Experimenten met burgerparticipatie.
Merlijn Twaalfhoven (The Turn Club): Hoe doorbreken we een spiraal van polarisatie?
Anne Graswinckel (Arcadia): Een Verdwaalatlas als gids voor jonge mensen door een onzekere wereld.
Heleentje Swart (Spark the Movement) Wat is groene pedagogiek, en hoe maken we toekomstgericht onderwijs? (alleen 17 juni)
Miranda Willems (coördinator Plekberaad voor de toekomst): Een plek voor toekomstige generaties in de gemeenteraad
Jan van de Venis (waarnemend ombudspersoon toekomstige generaties): Hoe dekoloniseren we de toekomst? (komt alleen op 10 juni)

Geef je op:
10 juni in Leiden.
17 juni in Leeuwarden. 

Kosten: De hele dag inclusief vega lunch: €65,-
Alleen een dagdeel €25,-
Laat ons weten als de prijs een bezwaar is.

Dit project is een samenwerking van Lab Toekomstige Generaties, The Turn Club, Ministerie van de Toekomst, Leiden 2022, Seneca Burgerschap, Meander College, Spark the Movement, Arcadia en Keunstwurk.

Lees hier meer over het programma en geef je op

Democratie & jongeren

Tijdens European Union Context for Young Scientists (14-24 jaar) 12 sept–18 sept

Parlement & klimaat

Tijdens European Science in the City Festival (wetenschap, cultuur, samenleving) 17 juni– 17 juli
European Bauhaus Start Climate Walk