Themaberaad lokale democratie

Themaberaad van de democratiecirkel van het Ministerie van de Toekomst

Donderdag 16 mei 2024 / 13.00-17.00 uur

Huis voor Actief Burgerschap / Bibliotheek Neude Utrecht

Meld je HIER aan!

Het Ministerie van de Toekomst agendeert en activeert als bottom-up beweging het langetermijn-denken en handelen in de Nederlandse samenleving. Dat doen we als netwerk van verbeelders, begrijpers en doeners die door heel Nederland werken aan plekberaden voor de toekomst, themaberaden en interventies.

Bij het themaberaad wordt de toekomst van een onderwerp verkend door een themacirkel waarin ca twintig Ministers van de Toekomst bijeenkomen. Vanuit sociale, economische of ecologische invalshoeken bereiden zij samen een themaberaad voor.

Versterken lokale democratie

Tijdens het themaberaad op 16 mei 2024 gaat de democratiecirkel aan de slag met de vraag hoe de lokale democratie kan worden versterkt en ondersteund. Met lokaal bedoelen we het schaalniveau van een wijk, dorp of gebied. Hoe kunnen in de lokale politieke besluitvorming de stemmen en belangen van (toekomstige) bewoners, beter worden verankerd? Op dit schaalniveau komen veel thema’s en samenhangende transities samen, zoals wonen, energie of de toekomst van zorg. Allemaal stevige transitie-opgaves die om een lokale vertaling vragen. Maar hoe doe je dat democratisch èn met oog voor toekomstige generaties?

Methodes voor lokale democratie

Tijdens het themaberaad op 16 mei 2024 gaan we op zoek naar methodes die op lokaal niveau kunnen helpen de democratie te vergroten. Daartoe zijn al veel instrumenten beschikbaar. De vraag is, hoe kunnen die beter in samenhang worden toegepast?

Voorbeelden van instrumenten op lokaal niveau, denk aan: plekberaden (met lotingmethodes), toekomst-ambassadeurs (generatietoets), communicatiemiddelen (buurtapps, dorpskrant), samenwerkingen met maatschappelijke partners (zoals bibliotheken), samenwerkingsmodellen (zoals de taakdemocratie), bottom up georganiseerde voorzieningen (zoals energie en voedsel) en organisatievormen (zoals gebiedscoöperaties).

Beoogd resultaat 

Het resultaat van het thema-beraad kan in de vorm van een advies/manifest worden aangeboden aan alle Nederlandse gemeenten, mogelijk als opmaat naar de gemeenteverkiezingen van 2026. Het zou een concreet aanbod kunnen zijn met een plek in de nieuw te vormen coalities (2026-2030). Tijdens het themaberaad op 16 mei zullen we de beoogde resultaten, en een vorm voor output en impact samen bespreken.

Vorm en doelgroep

Het themaberaad vind plaats met een groep van 30 tot 40 deelnemers die allen actief deelnemen en bijdragen vanuit inhoud, kennis en expertise. We zoeken naar toekomstdenkers, experts en ervaringsdeskundigen op het gebied van lokaal initiatief, participatie en democratie. De deelnemers proberen we evenwichtig te mobiliseren vanuit de vijf regionen van de samenleving: overheid, burger, ondernemer, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Daarnaast zoeken we voldoende vertegenwoordiging uit de jongere doelgroep (min 25 jaar) en naar bijdragen an disruptieve denkers, kunstenaars, ontwerpers en andere creatieven.

Concept agenda

  • Introductie: waarom, wat en hoe van het themaberaad;
  • Toekomstige brede welvaart in lokale betekenis;
  • Tijdreizen en brainstorm met een casus;
  • Conclusies;
  • Output en impact;
  • Next steps

Aanmelden & info

Aanmelden graag via deze link

Datum: Donderdag 16 mei 2024 / 13.00-17.00 uur

Locatie: Huis voor Actief Burgerschap

Bibliotheek Neude Utrecht

Voor vragen, mail graag naar Klaas Sietse Spoelstra: klaassietse@nij-sicht.nl

 

 

 

 

 

Toekomst van ruimtelijk ontwerp

Het Ministerie van de Toekomst neemt 12 april 2024 deel aan het programma de Toekomst van ruimtelijk ontwerp als onderdeel van het programma rond de tentoonstelling Nederland op de tekentafel. 100 jaar toekomstideeën, te zien in het Nieuwe Instituut.

Er is hernieuwde aandacht voor ruimtelijke ordening als een ontwerpopgave die raakt aan uiteenlopende actuele maatschappelijke en ecologische vragen. In een gemeenschappelijke verkenning van de mogelijke rol die ruimtelijk ontwerpers in Nederland kunnen vervullen, nodigen Nieuwe Instituut, het College van Rijksadviseurs, Platform Ontwerp NL en Vereniging Deltametropool ontwerpers uit verschillende generaties uit om samen op dit onderwerp te reflecteren. Zij gaan in gesprek met andere deskundigen uit het ontwerpveld en daarbuiten, waaronder wetenschappers, beleidsmakers en burgers. Met bijdragen van onder meer Gido ten Dolle en Jannemarie de Jonge van het CRa en Paul Gerretsen van Vereniging Deltametropool.

Overheden en ontwerpers hebben de ruimtelijke ordening van Nederland weer op hun bureaus en tekentafels liggen. Op hun eigen manier proberen zij ingrijpende maatschappelijke en ecologische vraagstukken van een passende reactie te voorzien. Dat roept een aantal gedeelde vragen op waar deelnemers aan Futures of Spatial Design zich over buigen. Kwesties als klimaatverandering, de energietransitie, huisvesting en sociale rechtvaardigheid gaan immers alle mensen aan, maar wat is daarbij nu eigenlijk de rol van de ontwerper? Hoe werk je aan het Nederland van de toekomst? Welke hulpmiddelen, welke vaardigheden en welke mentaliteit heb je daarvoor nodig? Hoe hebben ontwerpopvattingen zich in de loop der tijd ontwikkeld? En hoe kunnen wij, ten slotte, de handen ineenslaan wanneer we ons op de toekomst voorbereiden?

Het programma bouwt voort op Nederland op de tekentafel. 100 jaar toekomstideeën. In deze tentoonstelling, die nog tot en met 2 juni 2024 te zien is in het Nieuwe Instituut, zijn voorbeelden te zien van de lange en toonaangevende traditie die Nederland kent op het gebied van ruimtelijke ordening. Sprekers en deelnemers gaan samen in op de rol van ontwerpers toen, nu en later. Zij voeren vervolgens begeleide gesprekken in de tentoonstellingsruimte. Ze zoeken tegen die achtergrond van historische en actuele toekomstvisies naar mogelijke antwoorden op de vraag in hoeverre ontwerpers zijn toegerust om complexe ruimtelijke, ecologische en sociale uitdagingen het hoofd te bieden – en wat wij van ideeën uit het verleden en heden kunnen leren wanneer we het Nederland van de toekomst vormgeven.

Het publiek toegankelijke evenement vormt het sluitstuk van een dagvullend programma, waarbinnen eerder op de dag ook een besloten workshop wordt georganiseerd. De kritische reflecties en uitkomsten uit de werksessie worden ’s avonds bij de openbare presentatie toegelicht.

Dit programma maakt deel uit van het NEB Festival 2024. Het achterliggende EU-initiatief New European Bauhaus verbindt de doelstellingen in het kader van de European Green Deal aan onze dagelijkse leefomgeving. Het roept alle Europese burgers op om hun steentje bij te dragen aan een duurzame, inclusieve en mooie toekomst.

Info & tickets

 

 

Regiocirkel Zuid-Holland van start in Museon-Omniversum

Regiocirkel Zuid-Holland van start!

Museon-Omniversum nodigt alle toekomstdenkers uit regio Zuid-Holland uit voor een ontmoeting op 21 mei 2024 om 15.00 uur. Doel van deze bijeenkomst: delen wat er lokaal gebeurt, inspiratie en ideeën uitwisselen, plannen maken voor de toekomst en niet te vergeten: een bezoek aan de One Planet expo.

Wil je komen, meld je dan graag aan via: dliauw@museon-omniversum.nl. De zeepkist staat weer klaar voor iedereen met een mooi plan.

Mocht je in je eigen regio ook een cirkel willen starten, mail dan naar info@ministerievandetoekomst.nl

Info

Museon-Omniversum

Dinsdag 21 mei 2024 / 15.00 uur

Stadhouderslaan 37, Den Haag

 

 

 

 

 

Maandelijkse online ministerraad: 24 april 2024

Elke laatste woensdag van de maand om 16.00 uur is er een online Ministerraad. Ministers van de Toekomst vanuit het hele land, huidige èn nieuwe, zijn daarbij van harte welkom om updates en ideeën te delen of gewoon even te komen luisteren.

Zijn er onderwerpen die je vantevoren op de agenda zou willen zetten, mail graag naar info@ministerievandetoekomst.nl

De Zoomlink voor de bijeenkomst van 24 april vind je HIER.

De volgende Ministerraden in 2024 zijn op:

  • 29 mei 2024, 16.00 uur
  • 26 juni 2024, 16.00 uur
  • 28 augustus 2024, 16.00 uur
  • 25 september 2024, 16.00 uur
  • 30 oktober 2024, 16.00 uur
  • 27 november 2024, 16.00 uur

Maandelijks online Ministerraad

Elke laatste woensdag van de maand om 16.00 uur is er een online Ministerraad. Ministers van de Toekomst vanuit het hele land, huidige èn nieuwe, zijn daarbij van harte welkom om updates en ideeën te delen of gewoon even te komen luisteren.

Zijn er onderwerpen die je vantevoren op de agenda zou willen zetten, mail graag naar info@ministerievandetoekomst.nl

  • De Zoomlink voor de bijeenkomst van 27 maart vind je HIER.

De volgende Ministerraden in 2024 zijn op:

  • 24 april 2024, 16.00 uur
  • 29 mei 2024, 16.00 uur
  • 26 juni 2024, 16.00 uur
  • 28 augustus 2024, 16.00 uur
  • 25 september 2024, 16.00 uur
  • 30 oktober 2024, 16.00 uur
  • 27 november 2024, 16.00 uur

Plekberaad Dordrechts Museum 

Op donderdag 29 februari vindt het Plekberaad voor de Toekomst van het Dordrechts Museum plaats, in samenwerking met jongerenafdeling Take pART en het Management Team van het museum. Het Dordrechts Museum behoort tot de oudste musea van ons land en verenigt vier instellingen: het Dordrechts Museum, het Huis van Gijn, het Regionaal Archief en Hof van Nederland. Samen beheren zij het collectieve materiële geheugen van de stad.

Take pART bestaat uit 15 jongeren die vanaf oktober 2023 een jaar lang verbonden zijn aan het museum. Met dit talenten-ontwikkelingsprogramma worden speciale rondleidingen, workshops, programmering etc ontwikkeld, in synergie met het Dordrechts Museum. Doel van het Plekberaad: Het MT en Take pART staan zelden stil bij de lange termijn. Tijdens dit Plekberaad kijken ze samen vooruit naar de verre toekomst van het Dordrechts Museum. Door ons te verplaatsen in de perspectieven van toekomstige generaties, worden verschillende toekomstbeelden ingekleurd. Vervolgens is de vraag: wat betekent dit voor de huidige rol van het museum? Hoe kunnen we ons beter voorbereiden op de toekomst?

Het Plekberaad wordt begeleid door Meta Knol, kunsthistorica, Minister van de Toekomst & zelfstandig auteur, adviseur en gespreksleider op het kruisvlak van cultuur, wetenschap en samenleving.

Ontwikkelreis Burgerschap voor de Toekomst

Ontwerp voor jouw school een Living Lab, met Anne Graswinckel & The Turn Club & VCPS

Werk met leerlingen en docenten tijdens een driedaags creatief ontwikkel- en maakproces aan een school eigen living Lab Burgerschap voor de Toekomst. Daarin ontstaat een levendige en constructieve ruimte voor toekomstdenken, verbeeldingskracht en onzekerheidsvaardigheid.

In 2023 organiseerde The Turn Club samen met de VCPS de eerste editie van het Living Lab Burgerschap voor de Toekomst. De editie van 2024 wordt verrijkt met de ervaringen van de eerste editie en de uitkomsten van de scholen die toen mee deden.

Onder leiding van Anne Graswinckel (kunsteducator) en Jan Albert Slurink (ontwerper, docent), duik je samen met kunstenaars en denkers zoals Merlijn Twaalfhoven (componist, schrijver, initiatiefnemer van The Turn Club), Laura Mentink (theatermaker) en Lisette Woldendorp (authentieke kunsteducatie) twee dagen lang in de mogelijkheden die er zijn om creatieve ontwikkelruimte een structureel onderdeel te laten zijn van het schoolleven. Uiteraard binnen de kerndoelen burgerschap.

Lees hier meer..

Maandelijkse online Ministerraad

Elke laatste woensdag van de maand om 16.00 uur is er een online Ministerraad. Ministers van de Toekomst vanuit het hele land, huidige èn nieuwe, zijn daarbij van harte welkom om updates en ideeën te delen of gewoon even te komen luisteren.

Zijn er onderwerpen die je vantevoren op de agenda zou willen zetten, mail graag naar info@ministerievandetoekomst.nl

  • De Zoomlink voor de bijeenkomst van 28 februari vind je HIER.

De volgende Ministerraden in 2024 zijn op:

  • 27 maart 2024, 16.00 uur
  • 24 april 2024, 16.00 uur
  • 29 mei 2024, 16.00 uur
  • 26 juni 2024, 16.00 uur
  • 28 augustus 2024, 16.00 uur
  • 25 september 2024, 16.00 uur
  • 30 oktober 2024, 16.00 uur
  • 27 november 2024, 16.00 uur

Toekomstdenken in het onderwijs in Pakhuis de Zwijger

Toekomstdenken in het onderwijs

Futuroloog Tessa Cramer, schrijver Mark Boode en componist Merlijn Twaalfhoven over verbeeldingsruimte, verhaalkracht en droomvermogen op school.

Ontmoetingsavond in Pakhuis de Zwijger

Op dinsdagavond 16 januari 2024 organiseert Merlijn Twaalfhoven samen met The Turn Club, het Ministerie van de Toekomst en Teachers for Climate een ontmoetingsavond in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam voor toekomstdenkers en onderwijsmakers.

Hoe kun je een goed mens zijn? De ruimte voor deze vraag in het onderwijs is klein. Maar bij de onzekerheid en de ingrijpende veranderingen in de samenleving is het van belang om stevige fundamenten te leggen en te ontdekken wat kernwaarden van het leven zijn. Hierbij helpt het vermogen om grotere perspectieven te ervaren, te trainen in lange termijndenken en het verkennen van mogelijke toekomsten.

Het programma 16 januari 2023 bestaat uit twee delen: in het eerste uur verdiepen we de onderwerpen toekomstdenken, verbeeldingsruimte en hoop op school. Daarna werk we in groepen aan concrete en actuele ideeën, voorbeelden en projecten, op zoek naar samenwerking en wederzijdse inspiratie en hulp.

Heb je ideeën of wil je oproepen en projecten delen waar Ministers van de Toekomst aan werken? Mail Merlijn als je iets wil inbrengen: merlijn@twaalfhoven.net

 

Wintergesprek – Huiskamer gezocht voor ontmoetingen!

Wintergesprek – Huiskamer gezocht voor ontmoetingen in week 15 – 21 januari 2024

Een wezenlijke ontmoeting in jouw huiskamer

Het zijn duistere dagen. Winter in het land, maar ook onrust in de samenleving.

Wat er in Israël en Gaza gebeurt, voedt wantrouwen en tegenstellingen tussen culturen in de hele wereld. En de verkiezingsuitslag laat een diepe verdeeldheid zien in ons eigen land. Laten we ons bestoken door het zwart-wit denken en de warboel aan beschuldigingen op social media? Of kunnen we patronen van argwaan doorbreken en een ander gesprek voeren?

Het Ministerie van de Toekomst gaat op zoek naar ruimte om houvast te vinden, plek voor gevoel te maken en vooruit te kijken. Dwars door verdeeldheid en onvrede zoeken we naar perspectief en concrete manieren om elkaar te zien en te horen. Daarom organiseren we in de week van 15-21 januari 2024 het wintergesprek.

Doe je mee?

Toelichting

We bieden een tastbaar format voor een wezenlijke ontmoeting die in jouw huiskamer, school, buurthuis, bibliotheek of kerk kan plaatsvinden. Je brengt hierbij een kleine groep buurtgenoten samen voor een gesprek van één uur.

Het is heel overzichtelijk:

Meld je aan via deze link en kies een avond in de week van 15 januari 2024.
Je ontvangt enkele teksten die je gebruikt om maximaal 4 buurtgenoten uit te nodigen, zoals:

  • Briefje voor in de supermarkt
  • Tekst voor een buurt-groepsapp
  • Oproepje voor lokale krant of buurt-website
  • Tekst voor deelnemers

Begin januari ontvang je een instructie met o.a. een korte introductie-video en deze drie regels voor het gesprek:

  1. Het duurt precies één uur. Napraten mag natuurlijk.
  2. Ieder deelt één ervaring waar het gevoel van ongemak, oneerlijkheid of onvrede in verscholen zit
  3. Je onderbreekt elkaar niet, en pas als iedereen gesproken heeft, kun je op de ervaringen van de anderen ingaan, zolang je spreekt uit eigen ervaring of gevoel.

Op maandagavond 22 januari 2024 is er voor ieder die dat waardevol vindt, een nagesprek via zoom waarin we ervaring delen en mogelijkheden tot een vervolg bespreken. We bouwen met deze gesprekken aan een netwerk van plekken en mensen waarmee we aandacht en nabijheid scheppen voor wezenlijke ontmoetingen. We geloven dat dit namelijk de basis is voor een gezonde samenleving, en dat zonder een bodem van vertrouwen en verbinding de veranderingen naar een groene, rechtvaardige en gezonde wereld niet van de grond kunnen komen. Neem je de stap? Het kost één avond en een grote pot thee.

Geef je hier op.

We kijken er naar uit om dit op te starten als begin van een beweging door heel het land heen.

Warme groet,

Merlijn Twaalfhoven, The Turn Club en het Ministerie van de Toekomst