Het Ministerie van de Toekomst stimuleert en faciliteert tot in de haarvaten van de samenleving bottom-up participatie. Dat doen we door plekberaden, themaberaden en interventies te organiseren die het langetermijndenken aanjagen. Met oefeningen in langetermijndenken, maak- en verbeeldingskracht, openheid en experimenteerlust komen gedeelde waarden bovendrijven als uitweg uit vastgelopen discussies. Zo wordt het handelingsperspectief in de eigen invloedssfeer in beweging gezet en wakkeren we collectiviteitszin aan.
Een plekberaad is een bijeenkomst over de toekomst van je eigen plek: straat, dorp, wijk of regio. Hoe ziet die plek er over vijftien of dertig jaar uit? En wat is ervoor nodig om die toekomst te realiseren?
Een themaberaad is een bijeenkomst over een toekomstgericht thema. Dat kan bijvoorbeeld voedsel zijn, of lichtvervuiling, de natuur, het zorgsysteem, onderwijs of de energietransitie.
Interventies zijn creatieve acties en rituelen die tijdreizen mogelijk maken. Door de relatie tussen verleden, heden en toekomst tast- en invoelbaar te maken, ontwikkel je een gevoel voor diepe tijd.
We staan voor de hele creatieve waaier die in de samenleving te vinden is, van fanfare en carnaval tot symfonieorkest, van volksdans tot hiphop en van TikTok tot museumkunst. We nodigen iedereen: plekmakers, toekomstdenkers, dialoog- en bruggenbouwers uit om zelf plekberaden, themaberaden of interventies te bedenken.
Benieuwd naar onze plannen? Download hier het Ministerie van de Toekomst Plan 2024-2028
Voor een terugblik, bekijk hier ons Portfolio MvdT_mei 2024
Wil je meedoen? Organiseer dan zelf ook een plekberaad, een themaberaad of verzin een nieuwe creatieve interventie en zet de toekomst op de kaart!
Vanaf 2021 vonden door het hele land al veel verschillende plekberaden, themaberaden en interventies plaats georganiseerd door Leiden2022, The Turn Club, Lab Toekomstige Generaties en andere partners van het Ministerie van de Toekomst. Kijk hier voor een terugblik.
Toolkit & methodes
Zoek je hulp en ideeën bij de organisatie van jouw eigen toekomstevent? Kijk dan hier in de toolkit of neem contact op met: info@ministerievandetoekomst.nl.