Wat we doen

Het Ministerie van de Toekomst is het overkoepelende netwerk dat agendeert, voedt en verbindt. We agenderen door toekomstgerichte projecten zoals Plekberaden, Themaberaden en Interventies uit te zetten en te faciliteren door het hele land. We voeden door het aanbieden van praktische toolkits voor degenen die de toekomst in hun eigen omgeving willen agenderen. We verbinden door het netwerk van Tijdrebellen en Ministers actief samen te brengen.

Wil je meedoen? Dat kan door een plekberaad of een themaberaad te organiseren. Of door een nieuwe, creatieve interventie te verzinnen.

Een plekberaad is een bijeenkomst over de toekomst van je eigen plek: straat, dorp, wijk of regio. Of over de toekomst van je sportclub, buurtvereniging, schoolklas, vriendengroep, bedrijf of organisatie. Hoe ziet die plek er over vijftien of dertig jaar uit? Wat is daarvoor nodig? En hoe krijg je dat voor elkaar?

Een themaberaad is een bijeenkomst over een toekomstgericht thema. Dat kan bijvoorbeeld voedsel zijn, of lichtvervuiling, de natuur, het zorgsysteem of de energietransitie. Iedereen kan zo’n Themaberaad organiseren over een onderwerp dat de eigen plek of regio overstijgt. Maar ook bedrijven en overheden kunnen Themaberaden houden, bijvoorbeeld om brede welvaart-thema’s aan de orde te stellen.

Interventies zijn creatieve acties en rituelen die tijdreizen mogelijk maken. Door de relatie tussen verleden, heden en toekomst tast- en invoelbaar te maken, ontwikkel je een gevoel voor diepe tijd. Je kunt bijvoorbeeld een paar kinderschoenen op je werkplek neerzetten, als symbool voor toekomstige generaties. Of je kunt een Toekomstdiner organiseren in jouw eigen omgeving, waarbij je een goed gesprek over de toekomst op het menu zet. Welke vorm het ook heeft, de kern is altijd dat het gaat over het intergenerationele belang.

Inspiratie

In 2022 vonden al veel verschillende plekberaden, themaberaden en interventies plaats door het hele land, georganiseerd door Leiden2022The Turn ClubLab Toekomstige Generaties en andere partners van het Ministerie van de Toekomst. Kijk hier voor een terugblik en hier voor meer inspiratie.

Toolkit

Binnenkort kun je op deze site handige toolkits downloaden zodat je zelf aan de slag kunt met het organiseren van een Plekberaad in je eigen omgeving. Tot die tijd: neem graag contact op met info@ministerievandetoekomst.nl als je meer wilt weten of mee wilt doen!