PONT Masterclass | Vormgeven van toekomstige brede welvaart

“Welke rol kunnen ontwerpers pakken in vervullen van het ‘straks en later’-denken van brede welvaart?”

Grote maatschappelijke opgaven vragen om een blik op de toekomst. Een kompas om mee te varen. Maar hoe geven we die lange termijn vorm?

Tijdens de PONT masterclass op 14 mei 2024 in Leeuwarden, gaan we tijdreizen naar toekomstige brede welvaart terwijl we onderweg leren van hoe ontwerp daarvoor ingezet kan worden in de beleidspraktijk.

Klaas Sietse Spoelstra van het Ministerie van de Toekomst neemt je tijdens deze masterclass mee de verdieping in. De positie van toekomstige brede welvaart wordt onder andere door sprekende casussen uit Leeuwarden onder de loep genomen; gastsprekers Bruno Doedens (artistiek leider van project Bosk) en Sjoerd Bootsma (artistiek leider van Arcadia) vertellen hoe ze brede welvaart een plek geven in hun werk.

Voor wie

Deze masterclass richt zich op professionals die werken met een ontwerpende aanpak aan vraagstukken gerelateerd aan het toekomstdenken en brede welvaart. Tijdens deze masterclass nemen we je dieper mee in dit onderwerp, dus een kennisbasis over brede welvaart en toekomstdenken op strategisch niveau is vereist. Er is plek voor maximaal 30 deelnemers.

Wanneer

14 mei 2024
12.00 – 13.00 inloop en lunch
13.00 – 17.00 inhoudelijk programma
17:00 – 18.00 borrel

Waar

De Kanselarij: Turfmarkt 11 8911 KS, Leeuwarden

Bereikbaarheid: vanaf station Leeuwarden 10 minuten met het OV of een 15 minuten wandeling. Dichtstbijzijnde parkeergelegenheid: Parkeergarage Hoeksterend, op 5 minuten loopafstand.

Aanmelden kan t/m 9 mei 2024

De masterclass is kosteloos, maar niet vrijblijvend. Kan je niet komen? Laat het op tijd weten via pont@dutchdesignfoundation.com. Zo kan iemand anders jouw plaats overnemen. No shows kunnen niet meer aan toekomstige activiteiten van PONT deelnemen.

Deze masterclass komt voort uit een samenwerking met het Ministerie van de Toekomst.
We zullen tijdens de masterclass een aantal casussen aanhalen. Om een gezamenlijk startpunt te hebben vragen we je om wat video’s te kijken waarin de casussen aan je worden geïntroduceerd:

European Capital of Culture

Arcadia 2022 terugblik

BOSK Arcadia 

Over PONT Masterclasses

De Publieke Ontwerppraktijk (PONT) organiseert elke 2 maanden een masterclass. Deze verdiepende workshops zijn voor iedereen gratis toegankelijk. De eerste masterclasses zijn gebaseerd op de drie onderzoeken die tijdens de pilotfase uitgevoerd zijn. Deze onderzoeken vind je hier.

Thema-beraad over ‘rechten van de natuur’

Een avond waarbij Klaas Sietse Spoelstra de dialoog leidt over hoe we rechten van de natuur verder kunnen vormgeven in Nederland. Met twee bijzondere gasten:

Arita Baaijens, schrijfster De ‘natuur is onlosmakend verbonden met taal en cultuur’. Over paradijsvogels in Papoea Nieuw Guinea, de grutto in het Nederlandse landschap en bio-culturele rechten.

Jessica den Outer, expert rechten van de natuur. Over ‘Manifest voor de rechten van de natuur in Nederland’. Het Bosk inspireert, omdat het wandelt door de stad, zijn eigen keuzes maakt als ware het een mens. Waarom heeft andere dan menselijke natuur geen rechten? En hoe zit dat gekoppeld aan rechten van toekomstige generaties? Hoe kan Nederland het voorbeeld van andere landen volgen die wel al Rechten voor de Natuur hebben?

TIJD: 19.30 – 21.00 uur
LOCATIE Café Thús, Wilhelminaplein 92, Leeuwarden
TOEGANG gratis
AANMELDEN (noodzakelijk) via info@bosk.frl

Het plekberaad is onderdeel van een groter programma van BOSK over de rechten van de natuur. Op 6 juli vertoont Slieker de film ‘Under the Tree’ en op 23 juli vindt er in Rechtbank Noord Nederland in Leeuwarden een rechtzaak plaats over het lot van een boom. Meer informatie vind je hier: Bosk Flyer rechten van de natuur.

Inspiratiedag en Werkconferentie Toekomstdenken

Het is hoog tijd om elkaar te ontmoeten en aan de slag te gaan met tastbare manieren om de ruimte voor de lange termijn te vergroten.

We organiseren daarom een Werkconferentie voor toekomstdenken, verbeeldingskracht en verandervermogen in jouw omgeving.

  • Hoe krijgt het belang van kinderen en toekomstige generaties een plek in onze gemeente, wijk, school of organisatie?
  • Hoe gaan we een Plekberaad organiseren in onze gemeente?
  • Hoe kan het vak Toekomstkunde een plek krijgen in het volle schoolprogramma?

Omdat we verspreid zijn door het land en iedereen een volle agenda heeft worden er twee bijeenkomsten georganiseerd:

10 juni Stadsbauhaus Leiden
17 juni Stationskwartier Leeuwarden

Lees hier meer over het programma en geef je op

Met presentaties en verdiepingssessies van o.a.:
Tessa Cramer: Toekomstdenken in de praktijk (alleen 10 juni)
Bert Blase: (voormalig burgemeester Heerhugowaard): Experimenten met burgerparticipatie.
Merlijn Twaalfhoven (The Turn Club): Hoe doorbreken we een spiraal van polarisatie?
Anne Graswinckel (Arcadia): Een Verdwaalatlas als gids voor jonge mensen door een onzekere wereld.
Heleentje Swart (Spark the Movement) Wat is groene pedagogiek, en hoe maken we toekomstgericht onderwijs? (alleen 17 juni)
Miranda Willems (coördinator Plekberaad voor de toekomst): Een plek voor toekomstige generaties in de gemeenteraad
Jan van de Venis (waarnemend ombudspersoon toekomstige generaties): Hoe dekoloniseren we de toekomst? (alleen op 10 juni)

Geef je op:
10 juni in Leiden.
17 juni in Leeuwarden. 

Kosten: De hele dag inclusief vega lunch: €65,-
Alleen een dagdeel €25,-
Laat ons weten als de prijs een bezwaar is.

Dit project is een samenwerking van Lab Toekomstige Generaties, The Turn Club, Ministerie van de Toekomst, Leiden 2022, Seneca Burgerschap, Meander College, Spark the Movement, Arcadia en Keunstwurk.

Lees hier meer over het programma en geef je op