Wanneer

06 september 2024 15:00 / 17:00

Waar

Arnhem

Organisator

CASA Arnhem in samenwerking met IABR & Ministerie van de Toekomst

Details

Beschrijving

Plekberaad bioregionale bouw

Op 6 september organiseert architectuurcentrum CASA in Arnhem een plekberaad over de toekomst van bioregionale bouw in Arnhem en omgeving. Het plekberaad is onderdeel van de landelijke assembly ‘Naar een bioregionale bouw’, een initiatief van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). Het Ministerie van de Toekomst is door IABR uitgenodigd om drie plekberaden voor de toekomst van bioregionale bouw vorm te geven in samenwerking met regionale architectuurcentra. Naast CASA in Arnhem nemen CBK Zeeland en Rondeel in Deventer deel.

De toekomst van bioregionale bouw

De Nederlandse overheid heeft zich vastgelegd op een circulaire economie in 2050. Wat voor invloed heeft circulariteit op onze relatie en de oorsprong van materialen, bouwcultuur, en het landschap? Hoe verschillen vraagstukken, inzichten, uitdagingen en kansen per regio? En hoe gaan we de transitie richting een duurzame, natuur-inclusieve bouwcultuur versnellen en versterken? In september 2024 komen deze en meer vragen aan bod in een serie plekberaden over de toekomst van bioregionale bouw in vier regio’s: Deventer, Arnhem en Zeeland.

Voor het plekberaad nodigen we mensen uit die zich op wat voor manier dan ook bezighouden met bovenstaande vragen. Tijdens de bijeenkomst gaan we o.a. fore- en backcasten waarbij toekomstperspectieven en een waardenkompas de uitkomst zijn. Het plekberaad eindigt met concrete acties die we nu kunnen ondernemen om die toekomst dichterbij te halen. Bij het plekberaad maken we gebruik van een, door het Ministerie van de Toekomst samengestelde toolkit.

Terugkomdag op 10 oktober 2024

De uitkomsten van de regionale plekberaden worden 10 oktober 2024 (’s avonds) gedeeld tijdens een ‘Grand finale’ terugkomdag in de tentoonstelling Nature of Hope in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Hier gaan we in gesprek over lokale methodes, strategieën en visies om zo te leren, te inspireren en nieuwe allianties te smeden.

Over IABR

De internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) 2024, getiteld Nature of Hope (van 29 juni – 13 oktober 2024 in Het Nieuwe Instituut Rotterdam) verkent architectuur als relationele en ecologische praktijk en bevraagt wat er nodig is om het verlangen naar transformatie om te zetten naar de praktijk. Lees meer..

Het plekberaad is alleen op uitnodigen.

Foto: Bart Ros / Unsplash