Talkshow Gekozen door het publiek. Op de rand van de toekomst

Eén onderwerp, drie perspectieven. Tijdens de lezing- en netwerkreeks Op de rand van de toekomst komen laagdrempelig de nieuwste inzichten op het snijvlak van kennis, onderzoek en de maatschappij samen.

Inwoners, ondernemers, beleidsmakers, wetenschappers en studenten bekijken elke aflevering samen een fascinerend onderwerp van alle kanten. Allemaal zijn ze hier aan het juiste adres om mee te praten, vragen te stellen, te netwerken en allianties te smeden met gelijkgestemden of juist andersdenkenden.

Voor deze programmareeks van avonden vol kennis, gesprek en inspiratie werken – zeer uniek – dé kenniscentra van Almere en Amsterdam samen. Op de rand van de toekomst is een initiatief van de Gemeente Almere in samenwerking met Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool Windesheim, Aeres Hogeschool en Avanti. 

De talkshow op 27 september Gekozen door het publiek staat in het teken van nieuwe democratie. Onder andere Meta Knol van het Ministerie van de Toekomst is deze avond een van de sprekers. Meer informatie volgt spoedig.

Info & tickets

Locatie: Kunstlinie Almere

Tijd: 20.00 – 22.00 uur

Lees hier meer over het programma

Aanmelden kan hier

Bewoners van Oosterwold opgelet: plekberaad voor de toekomst!

Plekberaad voor de toekomst van Oosterwold      

Voorafgaand aan de Nationale Ministerraad op 9 september in de Groene Kathedraal in Almere brengt The Turn Club in samenwerking met het Ministerie van de Toekomst inwoners, betrokkenen en bestuurders samen rondom de vraag: Hoe zou de mooist denkbare toekomst van Oosterwold eruit kunnen zien?

Oosterwold is een groen gebied tussen Almere en Zeewolde dichtbij de Groene Kathedraal waar bewoners alle ruimte hebben gekregen om naar eigen initiatief en wens hun woning, maar ook de aanleg en het beheer van wegen, paden, groen en water vorm te geven: de ultieme vorm van ‘doe-het-zelf’-gebiedsontwikkeling.

Met 30 bewoners en betrokkenen organiseert The Turn Club/ Merlijn Twaalfhoven op 9 september een plekberaad waarmee in vier stappen wordt gewerkt naar een concreet voorstel voor burgers en het gemeentebestuur. Hiermee maken we ruimte voor de lange termijn en de toekomstige generaties van Oosterwold.

Over het plekberaad 
Plekberaden zijn een nieuwe democratische vorm ontwikkeld door het Ministerie van de Toekomst waarbij door het hele land burgers bij elkaar komen om via verbeelding en gesprek ruimte te maken voor lange termijnvisies voor een plek. Zo ontstaan collectieve maak- en experimenteerplekken voor wensbeelden en verhalen die ons denken en handelen verder brengen dan de adem van de volgende dag. De uitkomsten van een plekberaad worden vervolgens gedeeld met het waterschap-, gemeente- of provinciebestuur.

Bewoners van Oosterwold opgelet!
We zoeken deelnemers die de verschillende bewoners en betrokkenen van deze plek vertegenwoordigen. Daarom willen we je vragen om de uitnodiging door te sturen aan tenminste één persoon die normaal nooit aan zoiets mee zou doen. Iemand van buiten jouw kring of cultuur, een buur, collega of bewoner die deze uitnodiging waarschijnlijk niet heeft gezien. Spreek hem of haar even persoonlijk aan. Mooi en belangrijk om zo een diverse groep bijeen te kunnen brengen!

Info & aanmelden

Zaterdag 9 september – 10.30 – 13.00 uur

Locatie: Groene Kathedraal Almere, Kathedralenpad Almere

Meld je hier aan 

Meer over de Nationale Ministerraad in de Groene Kathedraal vind je hier

 

Foto: Simon Lenskens

Nationale Ministerraad in de Groene Kathedraal

Ontmoet toekomstdenkers en -verbeelders tijdens de eerste Nationale Ministerraad in de Groene Kathedraal Almere

Graag nodigen we je uit voor de eerste Nationale Ministerraad van het Ministerie van de Toekomst op zaterdag 9 september 2023. De bijeenkomst vindt plaats in De Groene Kathedraal in Almere.

Over het Ministerie van de Toekomst

Wij leven nu. En daarmee bepalen we van alles voor de mensen en het leven na ons. De vraag is: zijn wij goede voorouders? Met het Ministerie van de Toekomst agenderen we die vraag op allerlei plekken in de samenleving. Als snelgroeiende zwerm burgers en professionals organiseren we door het hele land bottom-up plekberaden, themaberaden en interventies die het Kathedraal-denken, oftewel lange termijn denken, aanzetten.

Nationale Ministerraad van het Ministerie van de Toekomst

Zaterdag 9 september 2023 is je kans om toekomstdenkers en – verbeelders uit het hele land te ontmoeten en kennis en ideeën uit te wisselen. Tijdens een veelzijdig programma, samengesteld door het Ministerie van de Toekomst, Arcadia, Leiden 2022, The Turn Club, Lab Toekomstige Generaties Bureau Burgerberaad maak je via presentaties, demo’s en een ritueel kennis met toekomstdenken. Bekijk het programma hieronder en meld je snel aan!

Week Toekomstige Generaties

De Nationale Ministerraad is tevens de aftrap van toekomstmaand september waarin door het hele land acties en events worden georganiseerd, waaronder de Week Toekomstige Generaties (23-27 september 2023). Kijk hier voor een overzicht van het programma.

Meld je hier aan!

 

Programma zaterdag 9 september 2023

— 14.30 uur: Ontvangst door Meta Knol en Klaas Sietse Spoelstra namens het Ministerie van de Toekomst. De zeepkist klaar staat voor wie graag het woord wil nemen.

— 15.00 uur: Keuze uit verschillende parallelprogramma’s waaronder:

* Proefplekberaad voor de Toekomst. In dit mini-plekberaad, begeleid door het Lab Toekomstige Generaties / Miranda Willems & SDG Lokaal / Miranda van Gendt, staat de toekomst van het aan-, of juist afwezige water centraal.

* Themaberaad over de Toekomst van het Ministerie van de Toekomst. Verschillende sprekers pitchen de onderwerpen die het Ministerie van de Toekomst volgens hen het komende jaar hoog op de agenda moet zetten. Met oa Daniël van Duijn, campagneleider LEF; Jonas Martens, ontwerpbureau Verveeld en Verward en Marije Dippel, zakelijk leider Bureau Burgerberaad.

* Tegentijdsetocht, een muzikaal-poëtische wandeling van The Turn Club / Merlijn Twaalfhoven waarin je het verhaal van de diepe tijd ervaart, beginnend bij de oerknal en eindigend in het jaar 2121.

— 16.00 uur: Ritueel / Over de drempel van de toekomst stappen. We eindigen met een begin. In een ritueel, vormgegeven door Merlijn Twaalfhoven en Thijs van de Loo / The Turn Club laten we datgene achter dat ons tegenhoudt om samen een nieuw begin te kunnen maken.

— 16.45 uur: Potluck – borrel [neem hapjes en drankjes uit je eigen regio mee!] / tot ongeveer 17.30 uur

 

Info & aanmelden

Adres: De Groene Kathedraal

Kathedralenpad, Almere

Datum & tijd: Zaterdag 9 september 2023

14.30 – 17.30 uur / inclusief borrel

Bijdrage in de kosten: € 15,00 / betalen bij entree

Graag aanmelden via deze link.

Let op: er zijn beperkt plekken beschikbaar!

 

Foto: De Groene Kathedraal van Marinus Boezem in Almere. Wardie Hellendoorn, courtesy Land Art Flevoland