“Zo makkelijk word je minister”

Blog van Judith van Oostrom n.a.v. de eerste live ministerraad van het Ministerie van de Toekomst

Als meisje zag ik Minister Pronk, toen als minister van Ontwikkelingssamenwerking, op het jeugdjournaal ergens in Afrika. Vraag me niet wat hij daar precies deed. Ik herinner me vooral de vrolijke kinderen om hem heen en het beeld dat hij daar iets goed deed. Ik kan me zelfs nog herinneren dat ik tegen mijn vader zei: “Dat wil ik later ook wel.”

Woensdag (26-10) werd ik tijdens de eerste fysieke ministerraad voor de toekomst door Alies minister van de toekomst genoemd. Het voelde spannend en leuk tegelijk. Ik was gelukkig niet alleen. Met mij waren zo’n 20 ministers van de toekomst aanwezig. De uitgebreide check-in toonde dat we uit alle windstreken van het land kwamen. Met allemaal ons eigen drijfveren en manieren om vorm te geven aan het ministerschap. Allemaal ook op zoek naar inspiratie en gelijkgestemden. En het aller belangrijkste: we waren er allemaal omdat we voelen dat er verandering nodig is om op deze aarde te kunnen blijven leven. Niet alleen voor ons, maar zeker ook de generaties na ons. Lange termijn denken, het belang van de toekomstige generatie meewegen, is dan essentieel.

Na wat hapjes en drankjes was het tijd om de plannen voor de toekomst door te nemen. Hoe willen we dat de toekomst van het Ministerie van de Toekomst er uit ziet? Hoe kunnen we de activiteiten verder laten ontstaan en ondersteunen? Hiervoor hadden Klaas Sietse Spoelstra en Meta Knol al een mooi voorstel liggen. Ideeën en aanvullingen werden opgehaald samen met de complimenten. Het plan voor de toekomst wordt verder uitgewerkt zodat er ook financiering kan komen.

We sloten af met de audio-visualisatie die Merlijn eerder maakte. In de visualisatie werden we meegenomen naar generaties terug en ontmoette we Mees. Mees leeft in 2050. Zijn enige vraag aan ons: Wil je in de besluiten die je nu maakt denken aan wat dat voor mij betekent en dat meewegen in jouw besluit? Deze vraag raakte iedereen.

Afgelopen Ministerraad voelde als een warm bad. Met een duidelijke wens om het lange termijn denken op zo veel mogelijk plekken te laten landen. Als ik als meisje had geweten dat het zo goed voelde en zo makkelijk is, was ik wel eerder minister geworden. 😉

Lieve groet,

Nieuw bakken Minister van de Toekomst