Vijftig Leidenaren bogen zich over toekomstige generaties in het jaar 2060

Leiden – Op 15 september tijdens het derde Plekberaad van Leiden European City of Science 2022 hebben zo’n vijftig Leidenaren zich verdiept in de toekomst voor de stad, met als thema ‘Samen-Wonen-Leven’. Tijdens deze bijeenkomst, waar jonge Leidenaren, beleidsmakers en pioniers voor een betere wereld samenkomen, stond wonen en samenleven in Leiden in 2060 op de agenda.

Wonen in 2060 De meest opvallende uitkomst is dat de deelnemers een toekomst voor zich zien waarin meerdere generaties door elkaar wonen en voorzieningen en buitenruimte worden gedeeld. Zo stelde één groep straten met veel minder auto’s voor, waar parkeerplaatsen ruimte maken voor (moes)tuinen. Een andere groep mixte het Weense voorbeeld hoogbouw met grote binnentuinen met de traditionele Leidse hofjes. Weer een andere groep focuste zich op het werkelijkheid maken van wonen als basisrecht: net zoals vandaag elk kind een school heeft, heeft in de toekomst elk mens een veilige plek om te wonen. Gezond eten, water en een warm huis zijn basisvoorzieningen en dus een recht voor alle inwoners van Leiden. Bijna alle groepen hopen op community in de wijk en meer ruimte om elkaar te ontmoeten. De term ‘It takes a village to raise a child’ kwam hierbij aan bod.

Tijdreizen Om in de stemming te komen voor het dialoog over 2060 kregen alle deelnemers een kimono aan waardoor iedereen in 2060 was en zichzelf even losmaakt van wie ze nu zijn. De kimono’s zijn onderdeel van een uit Japan overgewaaide methode, waarbij toekomstige generaties mee worden genomen in beslissingen van de gemeenschap. Als laatste werden de deelnemers via een korte audiovoorstelling meegenomen in een tijdreis. Ze gingen drie generaties terug, en drie generaties vooruit. In het jaar 2060 hoorden ze een stem, van een mogelijk (achter)kleindkind. Een kinderstem vroeg zich af of de toekomst voor ons een vaag en abstract begrip is, “zoals een land heel ver weg?.. Want die toekomst is dus wel bewoond! Wij wonen daar!”. Al deze input heeft gezorgd voor een middag waar iedereen even tijdreiziger is. Anika van Wijngaard, deelnemer en tevens freelance journalist was blij verrast met de middag. ‘Dag in, dag uit ben ik met mijn werk bezig met wat er nu mis gaat en vandaag ben ik uitgedaagd om na te denken over wat er straks anders moet. Dit soort Plekberaden kunnen helpen om uit het pessimisme te stappen, we hebben veel meer van dit soort dialogen nodig’.

Straatambassadeurs Pepijn Smit, theatermaker in Leiden, was ook aanwezig. Het idee van straatambassadeurs kwam uit zijn koker, dit is iemand die ervoor zorgt dat de communicatie in en met de buurt goed verloopt. ‘Dit is maar één idee van de middag, maar wel gelijk een concrete actie, iets waar ik meteen mee kan beginnen, om ‘samen redzaam’ te worden. Ik vind daarnaast ook echt dat we meer en vaker tijd moeten nemen om over de verre toekomst na te denken’ aldus Pepijn.

Week Toekomstige Generaties Het Plekberaad is een initiatief van het Ministerie van de Toekomst, Lab Toekomstige Generaties en de Turnclub en is tevens de aftrap van de Nationale Week voor Toekomstige Generaties. De weekwerd geopend door Eva Rovers, van het boek ‘Nu is het aan ons’ en initiatiefnemer van het Landelijk Netwerk Burgerberaad, en Jan van de Venis, Waarnemend Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties. Hierbij werden ze beëdigd als zogenaamd “Minister voor de Toekomst”, door een ketting te dragen met daaraan kinderschoentjes. Die staan symbool voor de volgende generaties. De beëdiging is de opening van de week waarin nog twintig andere Plekberaden in heel Nederland plaatsvinden, van Leeuwarden tot Maastricht. Eva Rovers was positief over Plekberaden als deze, gelovend dat het tijd is om de democratie te verrijken met Burgerberaden en Plekberaden. ‘Samen moeten we onze plek vormgeven, er zijn steeds meer mensen die zich niet gehoord voelen en hierdoor wordt de democratie van binnenuit verzwakt. Met het toevoegen van nieuwe democratische middelen kunnen we dat verhelpen’ aldus Eva Rovers bij de aftrap van het Plekberaad.