Terugblik Plekberaad KeileCollectief

Terugblik Plekberaad KeileCollectief

Keilepand, 3 november 2023

Op 3 november 2023 organiseerde Minister van de Toekomst Meta Knol samen met Ninke Happel een plekberaad met het KeileCollectief, een groep professionals die zich in Rotterdam inzet voor een betere samenleving in de breedste zin van het woord.

Ambities en relaties

Na een korte introductie en een voorstelrondje van alle genodigden verdelen de aanwezigen zich in vijf groepen: architecten, stedenbouwers & landschappers, makers interieur & design, voedselmakers en mensen die niet in hokjes passen. Het Keilepand kent veel verschillende ‘bewoners’ en deelt zowel dromers en harde werkers. Terwijl iedereen per groep in een grote kring staat, stelt Meta vragen waarop ieder individueel naar voren stapt wanneer die zich aangesproken voelt. Zo komen ambities en relaties bovendrijven.

Why are we here?

Meta vraagt om de omtrek van de schoenen van de deelnemers personen op vellen papier te tekenen. Het doel: stap eens in de schoenen van de personen in het hart van het collectief. Wat denk of zie je? Wat betekent het collectief voor jullie? Kunnen we het collectief ook samen dragen? Dit vorm de basis voor een gesprek over het Keilecollectief. Meta noemt daarbij het werk van socioloog Hartmut Rosa; Leven in Tijden van Versnelling. Rosa omschrijft hoe een alledaagse druk leidt tot het ‘krimpende heden’. Maar dat we door ruimte te geven aan dat wat we belangrijk vinden, ruimte voor resonantie ontstaat. In deze sessie delen de deelnemers hun waardekompas.

Time traveling  

In de volgende sessie staat de geschiedenis van de Merwevierhaven en het Keilepand centraal. Meta vertelt over het belang van tijdreizen en denken langs de as van diepe tijd. Ze benadrukt het belang van verbeeldingskracht en een waardekompas als onderdeel van het Kathedraaldenken. Tot de verbeelding spreken de prenten die door de ruimte heen worden gelegd, waarin de ontwikkeling van de mens is afgebeeld. Ook heeft Meta schoenen van haar kleine neefje meegebracht: in 2050 is hij 30 jaar oud. Zo ver weg is die toekomst niet!

Na de pauze is het tijd voor een tijdreis naar de toekomst. Aan de hand van een papieren tijdlijn die over tafel is uitgerold, vertelt Meta over tijdreizen door zeven generaties heen; wat ligt er achter ons en wat kan er voor ons liggen? Er worden groepen van 6 à 7 personen gemaakt die ieder een positie op de tijdlijn kiezen en de verbeelding laten spreken; hoe ziet het Keilepand en de omgeving er dan uit? Wat is de rol van het Keilecollectief? Alles is mogelijk, maar ga voor het mooist mogelijk scenario.

Uitkomsten

Nadat de uitkomsten met de groep worden gedeeld en besproken zet het gesprek zet zich voort door te back casten. Als we vanuit de toekomstideeen terugdenken naar het nu. Wat moeten we NU dan doen? Iedereen krijgt drie stickers welk ieder voor zichzelf bij de in hun ogen meest waardevolle punten plakken. De inzichten daarvan geven gewicht aan dat wat hiervoor besproken is. Twee belangrijke uitschieters: rr wordt veel waarde gehecht aan een gedeelde identiteit; iedereen doet mee. (Een nieuwe benaming is daar inmiddels voor ontstaan: de Keilanders) En: er wordt veel waarde gehecht aan de verbinding stad – mens – natuur.

Samenvatting en afsluiting

De groep is aangekomen bij de laatste stap in de sessie: Wie is er aan zet en wat moet er gebeuren om de besproken toekomstdromen te verwezenlijken? Welke afspraken kunnen er gemaakt worden? Er wordt gevraagd over ieder individueel na kan gaan of hij/zij iets op kan pakken. Daarnaast wordt een gezamenlijke lijst met opdrachten opgesteld. Meta sluit te sessie af. Ze bedankt alle deelnemers en drukt op het hart om bij elkaar te blijven komen, concrete afspraken te maken om werk te maken van alle goede ideeën die voorbij zijn.