Verhalen voor de toekomst in de driedelige serie ‘No en Dan’

FryslânDOK gaat in de driedelige serie ‘No en Dan’ de toekomst te lijf. Onzekerheid over later kan verlammend werken op de maatschappij van nu. Tijdens cultuurmanifestatie Arcadia werd afgelopen zomer in Friesland 100 dagen lang de vraag gesteld, wat voor wereld willen we nalaten aan onze kleinkinderen?

Dat is ook het uitgangspunt van de Australische filosoof Roman Krznaric in zijn boek ‘The good ancestor’. Hij brengt de twijfels over de toekomst terug tot één kernachtige oproep: zorg dat je in elk besluit en in elke handeling een goede voorouder bent. Krznaric was een inspiratiebron voor Arcadia. Maar ook het Ministerie van de Toekomst, een landelijke beweging opgericht door Klaas Sietse Spoelstra, wil alle mensen mobiliseren mee te denken en te praten over de grote vraagstukken van de komende decennia.

Volgens Bruno Doedens, bedenker van het wandelende ‘Bosk’ door Leeuwarden, gedraagt de mens zich als een puber. Het is hoog tijd de kamer op te ruimen en volwassen te worden, zegt hij. Doedens wil met zijn bos niet alleen de bomen, maar vooral de mensen in beweging brengen. Instituten als de gemeenteraad en de rechtbank worden aangemoedigd de natuur een stem te geven bij besluitvorming.

‘No en Dan’ gaat op zoek naar de verhalen voor de toekomst. De serie begint al met een vlammend gedicht van de Friese schrijfster en activiste Aggie van der Meer (95), die zich opwindt over de lamlendige mens die liever uren in de rij staat op Schiphol dan zich in te zetten voor zijn eigen omgeving. Ze vraagt zich af hoe mensen zich kunnen laten leiden door ‘het grote misverstand’ dat ze niet één geheel met de aarde hoeven te zijn.

FryslânDOK ‘No en Dan’ (drie afleveringen)
Zaterdag 17/24 september, 1 oktober NPO2 (15.30 uur), herhaling ’s zondags 13.30 uur. Zondag 18/25 september, 2 oktober Omrop Fryslân (vanaf 17.00 uur) FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld