Film: Silence of the Tides – onderdeel Waddenmars

Op zaterdag 25 juni om 21.00 uur draait de film Silence of the Tides in Theaterkerk Nes als onderdeel van de Waddenmars, een initiatief van Programma naar een Rijke Waddenzee. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar, let op er zijn een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar. Voorafgaand aan de film zal er een gesprek plaatsvinden met de regisseur van de film: Pieter Rim de Kroon onder begeleiding van Heleentje Swart. Silence of the Tides is een intens cinematografisch portret waarin de continue ‘ademhaling’ van het Waddengebied centraal staat.

Trailer:

Een ticket kost 10 euro en is inclusief 1 consumptie.  Koop ticket

Over de film

Silence of the Tides is een film die in- en uitademt met de getijden van het internationale werelderfgoed, eén van de grootste aaneengesloten wetlands ter wereld, terwijl het de breekbare relatie tussen mens en natuur verkent.

Een hypnotiserende blik op de cycli en contrasten van de seizoenen: leven en dood, storm en stilte, de massa en het individu. Een poëtische overpeinzing zonder voice-overs of interviews tegen een overweldigend decor van lucht, water, wolken, wind, mist en voortdurend veranderend licht. 

De Waddenmars

Op 24, 25 en 26 juni 2022 organiseert Programma naar een Rijke Waddenzee de Waddenmars, een mars voor jong volwassenen die zich verantwoordelijk voelen voor de toekomst van de Wadden. Hiermee willen ze jongeren een stem geven in beleid en vragen ze hen om een toekomstvisie voor het Waddengebied te maken. Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) ontwikkelde hiervoor in samenwerking met ArcadiaMinisterie van de Toekomst en de Waddenacademie een meerdaags programma. De film in Theaterkerk Nes is hier onderdeel van. Evenals een aantal andere onderdelen van de mars is de film open voor publiek en tevens onderdeel van Dag van het Wad. 

Koop tickets 

Waddenmars voor jongeren met het vizier op 2050

Op 24, 25 en 26 juni 2022 gaan 30 jongeren tussen de 18 en 27 jaar uit de drie Noordelijke provincies deelnemen aan de Waddenmars. Het doel is om een toekomstvisie voor het Wad te maken met de focus op 2050. Deze mars wordt georganiseerd door Programma Rijke Waddenzee in samenwerking met Arcadia , De Waddenacademie en het Ministerie van de Toekomst. 

Tijdens de mars wordt er kennis gedeeld, zijn er activiteiten op en rondom het Wad en worden alle zintuigen geprikkeld waardoor de jongeren de Wadden beleven als nooit tevoren. Er worden gesprekken gevoerd met experts, bewoners uit het gebied, toevallige voorbijgangers, maar ook met klassen van scholen uit de omgeving. De gesprekken gaan over de toekomst van het Wad in relatie tot de balans tussen ecologie en economie maar ook over het nalatenschap van het Wad voor volgende generaties. 

Alle input gebruiken ze op de derde dag voor het maken van een manifest, een toekomstbeeld voor het Wad in 2050. Dit doen ze tijdens een zogenaamd plekberaad die georganiseerd wordt vanuit de visie van het Ministerie van de Toekomst (langetermijndenken). In dit manifest proberen de jongeren in ieder geval antwoord te geven op de volgende vragen: 

  1. Hoe ziet de balans ecologie en economie van de Wadden eruit en blijft deze in harmonie met de natuur met een doorkijkje naar 2050? 
  2. Hoe wil jij het Wad nalaten aan volgende generaties?
  3. Op welke manier wil jij een stem hebben over het Waddenbeleid en hoe zorgen we ervoor dat ook de jongeren na jou deze stem krijgen? 

Het manifest wordt in samenwerking met een kunstenaar gemaakt, wordt gemaakt voor de minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal-Zeggelink en overhandigd aan Directeur Generaal Slangen. 

Jongeren die mee willen doen aan de mars kunnen zich hier aanmelden