Wanneer

van 24 juni 2022 10:00
tot 26 juni 2022 om 00:00

Waar

Waddenkust

Organisator

Programma Rijke Waddenzee & Arcadia & Ministerie van de toekomst

Details

Beschrijving

Op 24, 25 en 26 juni 2022 gaan 30 jongeren tussen de 18 en 27 jaar uit de drie Noordelijke provincies deelnemen aan de Waddenmars. Het doel is om een toekomstvisie voor het Wad te maken met de focus op 2050. Deze mars wordt georganiseerd door Programma Rijke Waddenzee in samenwerking met Arcadia , De Waddenacademie en het Ministerie van de Toekomst. 

Tijdens de mars wordt er kennis gedeeld, zijn er activiteiten op en rondom het Wad en worden alle zintuigen geprikkeld waardoor de jongeren de Wadden beleven als nooit tevoren. Er worden gesprekken gevoerd met experts, bewoners uit het gebied, toevallige voorbijgangers, maar ook met klassen van scholen uit de omgeving. De gesprekken gaan over de toekomst van het Wad in relatie tot de balans tussen ecologie en economie maar ook over het nalatenschap van het Wad voor volgende generaties. 

Alle input gebruiken ze op de derde dag voor het maken van een manifest, een toekomstbeeld voor het Wad in 2050. Dit doen ze tijdens een zogenaamd plekberaad die georganiseerd wordt vanuit de visie van het Ministerie van de Toekomst (langetermijndenken). In dit manifest proberen de jongeren in ieder geval antwoord te geven op de volgende vragen: 

  1. Hoe ziet de balans ecologie en economie van de Wadden eruit en blijft deze in harmonie met de natuur met een doorkijkje naar 2050? 
  2. Hoe wil jij het Wad nalaten aan volgende generaties?
  3. Op welke manier wil jij een stem hebben over het Waddenbeleid en hoe zorgen we ervoor dat ook de jongeren na jou deze stem krijgen? 

Het manifest wordt in samenwerking met een kunstenaar gemaakt, wordt gemaakt voor de minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal-Zeggelink en overhandigd aan Directeur Generaal Slangen. 

Jongeren die mee willen doen aan de mars kunnen zich hier aanmelden