Verslag mini-themaberaad Nationale Ministerraad
In het bos verzamelen we met zo’n 30 mensen. Meta Knol heet welkom waarna Klaas Sietse Spoelstra vertelt over het hoe en waarom van het themaberaad. In het themaberaad kijken we naar de thema’s van de toekomst. Welke thema’s zijn van belang voor goed voorouderschap op weg naar 2050? We gebruiken de SDG / Brede welvaart-invalshoeken bij wijze van kijkvenster naar ecologische, economische en sociaal-culturele thema’s. Het Ministerie van de Toekomst beoogt om elk kwartaal een thema uit te lichten en verdiepen.
Drie pitches
We hebben een drietal tijdrebellen gevraagd om hun blik op de thema’s van de toekomst te geven: Daniël van Duijn (LEF), Jonas Martens (Verveeld en Verward) en Marije Dippel (Bureau Burgerberaad). Daniël van Duijn, oprichter van politieke partij LEF, wil het thema tijd agenderen. Hoe laten we stemmen horen die nog niet geboren zijn? En welke dimensies van tijd kennen we eigenlijk? Jonas Martens wil de verbeeldingskracht aanzetten om de thema’s van de toekomst te onderzoeken. Tijdens de Dutch Design Week 2023 gaat Verveeld en Verward in samenwerking met het CRA (College van Rijks Adviseurs) in gesprek met hen die voorbij 2100 leven. Kunnen we in gesprek met iemand die 20 is in 2100? En kunnen we duidelijk maken hoe onze tijd worstelde met de generaties na 2100? Marije Dippel agendeert het thema democratie en vooral hoe we daarbinnen met vormen van participatie inclusiever de toekomst tegemoet kunnen gaan. Het burgerberaad is een vorm waarin gezocht wordt naar die vorm. Als Eva 20 is in 2050 zou ze de ontwikkelingen van het burgerberaad rond 2023 dan zien als nieuwe manier om de democratie een impuls te geven? Heeft het gewerkt?

Thema’s van de toekomst
De vraag aan de groep is vervolgens om de thema’s van de toekomst te schetsen. We brainstormen, clusteren en prioriteren in vijf zwermen verspreid door het bos.
— Zwerm 1: vorm belangrijker dan inhoud
Alle thema’s van de toekomst, van onderwijs, klimaat tot ongelijkheid vragen vooral om een vorm waarin ze besproken kunnen worden. Hoe geven we dat gesprek vorm?
Thema’s: meedoen, onverschilligheid, verbreken van de 4-jaarscyclus, vormen van toekomstig burgerschap, leren herkennen, luisteren, gezonde leefomgeving, schoon water, bestaansrust, toekomstbestendige ruimtelijke inrichting
— Zwerm 2: toekomstgeletterdheid
Hoe leren we, via het onderwijs, de toekomst een plek te geven? Hoe kun je goed voorouderschap leren en brengen we lange termijn denken in het onderwijs?
Thema’s: eenzaamheid, toekomstgeletterdheid, goed voorouderschap, verborgen armoede, gemeenschappelijk leven ipv concurrerend, hoe willen we samenleven, basisinkomen, ongelijkheid, wat is nieuwe economie, schulden-industrie, solidariteit, empathie, voorkomen ipv genezen, verwilderen van onze omgeving, klimaat rechtvaardigheid
— Zwerm 3: afscheid nemen
Verandering vraagt offers. Niet alles kan meer op de manier waarop we voorheen zaken deden. Hoe gaan we om met afscheid nemen van gewoontes, onze moeite met verandering? Hoe bewegen we ons als mens weer binnen de kaders van de natuur?
Thema’s: verenigen van niet-veranderende-mensen, angst voor wat we niet kennen, politieke desinformatie spel, regeneratie, relatie met natuur, 5 cijferige jaartelling invoeren 02023, 13-maanden-kalender, lange termijn in onderwijs, ruimte voor verbeelding, Ministerie van Geschiedenis en Toekomst, het verhaal veranderen
— Zwerm 4 thema’s: collectiviteit, democratische vernieuwing, collectieve creativiteit, regeneratie, voedselbos, veiligheid, tevredenheid, energie-transitie, decentrale energieopslag, kansengelijkheid, meer woonoplossingen, zorg
— Zwerm 5: wij zijn natuur
Hoe vinden we onze relatie met de natuur terug? Hoe leven en handelen we in symbiose met die natuurlijke waarden? En hoe hervormen we ons denken daarover van onderop?
Thema’s: dierenwelzijn, bloemen, symbiose, ecologische landbouw, organische groei, traagheid verminderen in complexe besturing, onderwijshervorming, holistisch, meer burgerkennis benutten, denken vanuit algemene belangen, leven vanuit stromen ipv voorraden
Belangrijkste resultaten & vervolg
Er zijn twee thema’s die specifiek naar boven komen: vormen van participatie binnen de democratie en de rol van het onderwijs. Hoe leren we op school wat burgerschap voor toekomstige generaties eigenlijk is? We spreken af deze twee thema’s, democratie (SDG-16) en onderwijs (SDG-4) mee te nemen naar de eerstvolgende online Ministerraad om te kijken of we daar een programma voor kunnen ontwikkelen.
De Tegentijdse Tocht
Een aantal mensen koos deze middag voor de Tegentijdse Tocht, een prachtige manier om, in een wandeling van een uur, het langetermijngevoel wakker te maken en je rol als voorouder te zien. Het is een bijzondere vorm om als Minister de mensen in jouw buurt, school, organisatie of gemeenschap mee te nemen en een wandeling te organiseren. Mail miriam@turnclub.net als je een gelegenheid hebt hiervoor, dan ontvang je instructies, materiaal voor communicatie en het audiobestand.
Foto’s in carrousel: Victoria Ushkanova