Wanneer

02 juni 2023 10:00 / 17:00

Waar

Utrecht

Organisator

Universiteit Utrecht

Details

Meer informatie

Beschrijving

De Universiteit Utrecht organiseert workshopsdag op 2 juni 2023 in de Social Impact Factory in Utrecht

‘Democratie voor toekomstige generaties’

De jongere generaties maken zich grote zorgen over de toekomst van de democratie. Academici uit verschillende vakgebieden wisselen met scholieren en andere geïnteresseerden in een publiek debat van gedachten: wat is hun visie, wat zijn de hoop en zorgen over hun toekomst en wat is een mogelijke toekomst voor onze democratie?

In deze workshop komen onderwerpen aan bod zoals

  • democratisch bestuur en de klimaatcrisis;
  • de mogelijkheden van nationale burgerraden;
  • de vraag of oudere generaties beslissingen mogen of zelfs moeten nemen voor toekomstige generaties.

Met in de ochtend: Eva Rovers / Bureau Burgerberaad over burgerberaden als vorm van representatie en over de vraag hoe we het eigenbelang kunnen relativeren ten opzichte van het gedeeld belang. Met René Koekkoek (UU, Department Geschiedenis) over de vraag: zijn burgerberaden een filter van de samenleving of een spiegel? En een heus proefburgerberaad begeleid door Harm van Dijk / Stichting G1000.nu met methodes om de barrières weg te nemen die het werkelijk zien van het lange termijnbelang in de weg staan.

In het middagprogramma: Agni Kalfagianni (Copernicus Institute of Sustainable Development), Ecological democracy in the Anthropocene; Julian Boer (Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law) & Martijn Visser (Hans van Mierlo Stichting, D66) Olivier Mulder en Lukas Gill (De Breul, Zeist) & Milan van Gaal en Inge van Hoek (Emmauscollege, Rotterdam)